Norka Nail Design

"Ha volna egy saját világom abban minden képtelenség lenne. Semmi nem lenne olyan amilyen, minden olyan lenne amilyen nem. Sőt mi több ami az lenne az nem lenne az, és ami nem az lenne az az lenne." /Alice Csodaországban/

Ütköző színek

Ütköző színek

 

Az ütköző színek váratlan, meghökkentő hatást váltanak ki belőlünk. Két szín esetében  kombináljuk úgy a színeket, hogy a színkörből az adott színnel szemben álló szín szomszédját választjuk.

Például a kékkel szemben áll a narancssárga szín (ez a komplementer színe) ebben az esetben nem a narancssárgát választom hozzá hanem a sárgásnarancsot vagy a vörösesnarancsot. Az ütköző színek feszültséget válthatnak ki, ezért ezek alkalmazásakor a hozzájuk témában kapcsolódó mintát érdemes választani díszítésnek.

A színkörben a piros nyíllal jelöltem a 2 ütköző színt.

Ne felejdük, ez két szín esetén igaz, három szín esetén már harmonikus hatást kapunk.

Komplementer színek

Komplementer színek

 

 

 

 

 

A komplementer kontraszthoz a színkör egymással szemben, átlósan elhelyezkedő színeit használjuk fel pl. piros-zöld, sárga-ibolya, narancs-kék stb… Ezek a színek felerősítik egymást, kiemelik egymást kontrasztosabb, erőteljesebb hatást keltenek.

A színkörben a középső nyíl jelzi melynek vége a két színre mutat.

 


Analóg színek

Analóg színek

 

Ha a színkör bármely három szomszédos szeletének egy-egy tetszőleges színét hangzatba rendezzük, a szemnek kellemes, harmonikus hatást érünk el.

 


 


Monokromatikus színek

Monokromatikus színek

 

A színkör és azt alapvető színhangzatok segítenek abban, hogy a színek kiválasztása és kombinálása során minél objektívebb döntéseket hozhassunk.

Ha megnézitek a színkört a felső sorban helyezkednek el a tiszta telített színek, ezekben nincs fekete és nincs fehér. Ha megfigyeljük a színkörben az adott szín árnyalatait, akkor láthatjuk, hogy a színek világos és sötét árnyalatban is láthatóak.

Világosítani és sötétíteni lehet egy színt fehérrel, feketével, a szemben álló színnel és semleges szürke színnel.

 

 

 

 

Monokromatikus színek: visszafogott, nyugodt hangzatokat hozhatunk létre, ha a színkör egy szeletéből választunk színeket. Vagyis egy szín világos vagy sötét árnyalatát kombináljuk.

Színkör

 

A színkör és azt alapvető színhangzatok segítenek abban, hogy a színek kiválasztása és kombinálása során minél objektívebb döntéseket hozhassunk.

 

Az első oldalon egy papírlap eltekerésével választhatjátok ki a megfelelő színeket.

 


 

hátsó oldalon színkeverést találtok, ami segít abban, hogy bizonyos színekhez ha más színeket keverünk milyen színt kapunk eredményül.

 

Ha a színeket vizsgáljuk és tudatosan szeretnénk kezelni a színeket, akkor használhatjuk a színkört. A színtanban léteznek bizonyos megnevezések és “törvények” melyeket ha alkalmazunk, befolyásolhatják az érzéseinket. A színkör és azt alapvető színhangzatok segítenek abban, hogy a színek kiválasztása és kombinálása során minél objektívebb döntéseket hozhassunk.

 

 

A színtan alapja, hogy 3 alapszínünk van ezek az elsődleges színek: sárga, kék, vörös. Ezek keverékéből jönnek létre a másodlagos színek: narancs, zöld, ibolya. Majd az elsődleges és másodlagos színek keverékéből a harmadlagos színek: sárgásnarancs, vörösesnarancs, vörösesibolya, kékesibolya, kékeszöld, sárgászöld.

 

A színeket ha kombináljuk egymással különböző hatásokat hozhatunk létre. Ezek alapján léteznek különböző törvények amiket kontrasztoknak hívunk. Minden kontraszt más-más hatást vált ki belőlünk. Pl. az ütköző színeket a festők sokszor negatív témájú festményeknél alkalmazzák. Ebből adódóan ha két ütköző színt teszünk össze akkor nyilván ahhoz kell választani a mintát is. Bizonyos színek kombinálásával finom lágy hatásokat érhetünk el.

 

A színkör abban fog nekünk segíteni, hogy megmutatja, hogy hogyan kombináljuk a színeket és találjuk meg az egymással harmonizáló színeket, az ütköző színeket, a lágyságot kifejező színeket stb... és ezekhez milyen motívumokat alkalmazzunk.

Nyomdázási hibák

 

Nyomdafejek, hibák...csak humorosan :)

 

Egy kis segítséggel szeretnék adni azoknak, akiknek meggyűlik a baja a szilikon fejű nyomókákkal. 45 darab különböző keménységű szilikonfejet próbáltam ki, majdnem az összeset amim van, többféle Moyra lemezzel dolgoztam, sok nehéz mintát szedtem ki a lemezekről, igyekeztem hibátlanul. Szándékosan nem nyomdalakkal dolgoztam, hanem a Moyra 35-ös fekete lakkal. Akinek nem megy a szilikonos nyomdafejekkel a nyomdázás, azoknak szeretnék pár tanáccsal szolgálni.

  • - Első alkalommal ha nem clear feje van a nyomdádnak, bufferezd meg és töröld át acetonmentes lakklemosóval (később is tisztíthatod lakklemosóval, de csak óvatosan, szöszleszedő henger ideális hozzá)
  • - Gyorsan dolgozz, vidd fel a lakkot a mintára, ne csavargasd az üveget vissza, ráérsz majd utána
  • - Húzd le a lakkot a mintáról, mint egy simogatás olyan legyen a mozdulat, ne szántsd fel a lemezt , ne törd el a lehúzó kártyát, nem erő kell hozzá, hanem jó technika
  • - Azonnal nyomd bele, pecsételő mozdulattal a mintába a nyomókát :)
  • - Ne nyomd sokáig a mintára a fejet, ne tartsd rajta
  • - Ne nyomd nagy erővel a párnát a mintára. Ne nyomd annyira, hogy a kezed is beleremeg :D rá megy az ha lágyan csinálod akkor is …először picit érintsd oda a lemezhez, ha nem sikerül jobban nyomd oda, ha még mindig nem tökéletes még jobban, előbb-utóbb ráérzel arra, hogy melyik szilikon fejet milyen erővel kell nyomni).
  • - Görgető mozdulattal vidd fel a körömre a mintát…Hajrá :)

 

 

Nyomdázás lépései

NYOMDÁZZUNK!

 

A Moyra nyomdalemezein 20 nagy méretű mégis nagyon részletgazdag mintát találhatunk.
Mivel a Moyra nem csak a lakossági igényeket kívánja kiszolgálni, hanem a professzionális felhasználókat is, ezért igyekeztünk a minták kialakításánál olyan mérettel dolgozni, hogy rövid kicsi és nagyobb hosszú és szélesebb körmökön is jól mutassanak a motívumok. Amit még fontos megjegyezni, hogy minden mintánál igyekeztünk nagyon finom vékony vonalakat használni, hogy minél esztétikusabbak legyenek a díszítések a körmökön.

Persze vannak nagyobb és kisebb méretezések de remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvencét a lemezeken. A lemezekről a minták szépen kiszedhetőek, megfelelő nyomóka használatával.

Ezért is választottunk ehhez nem túl puha (azokkal is működik) hanem kicsit keményebb nyomda fejeket. Van egy nagyobb ezüst színű fém talpas nyomóka, fehér fejjel illetve egy fehér fejű fekete kétoldalú kisebb nyomóka. Nagyjából egyforma a két fej keménysége, a forma kialakításában különböznek egymástól. A nagyobb laposabb a kisebb domborúbb.

A fejeket első használat előtt mindenképpen meg kell mattítani bufferrel. (Kivéve a clear vision átlátszó nyomdát, azt nem szabad bufferezni, hiszen akkor nem látnánk át rajta, tisztítása hengerrel vagy cleanerrel javasolt.)
A nem ragacsos és nem nagyon puha fejeket nyugodtan át lehet törölni acetonmentes lakklemosóval is. Nem lesz bajuk. Én amikor úgy érzem, hogy a nyomókám kezd úgymond vissza zsírosodni akkor áttörlöm újra a lakklemosóval.
Azonban azt tudni kell, hogy a nyomda fejeket tisztítani is kell.
Többször előfordulhat, hogy nem úgy sikerül felvennünk a mintát ahogy szeretnénk, vagy elkésünk a lenyomással, vagy a nyomás után
a fejen rajta maradnak körömlakk maradványok.
Ennek eltávolítására a legalkalmasabb eszköz egy ragacsos szöszeltávolító henger, amire ha rányomjuk a nyomókát azonnal leszedi róla a mintát. Ilyet lehet kapni a Kik-ben, Jysk-ben, Ikeában stb…

 

 

Nézzük a lemezeket:

 

A lemezeket első használat előtt legalább háromszor érdemes áttörölni lakklemosóval. Én minden használat előtt egyszer áttörlöm az egész lemezt, hogy tiszta legyen a felülete. A lemezt nem szabad megbufferezni.
Nyomdázni egyelőre csak körömlakkal lehet. Viszont többféle felületre nyomdázhatunk: lehet lakkozott körömre, műkörömre, lakkzselés körömre és egyéb felületre, ékszer, üveg, papír stb…
Ha műkörömre és lakkzselés körömre készítjük a nyomdát, mindenképpen bufferezzük meg a köröm felületét és arra nyomjuk a mintát, majd lakkzselé fedőjével vagy normál fényzselével fedjük le.
A nyomdázáshoz elengedhetetlen a jó körömlakk. Általában azokkal a körömlakkokkal működik a nyomda amelyek egy rétegben is jól fednek, sűrűek, jól
pigmentáltak. A nyomdalakkok pedig kifejezetten a nyomdázáshoz lettek kifejlesztve. Amit tudni kell róluk, hogy pigmentáltabbak mint a normál körömlakkok, így élesebbek lesznek a mintáink. A legszebben mégis a nyomdalakkok mutatnak, mert azok erősen pigmentáltak és szépen élesen mutatják a nyomdamintákat.

 

A nyomdázás folyamata következik:

Válaszd ki a mintát, majd tegyél egy kis körömlakkot a minta tetejére, plasztik kártyával vagy a Moyrás vékony lehúzó lappal húzd el a lakkot a mintán nagyon gyorsan egy mozdulattal.
Majd azonnal nyomd bele a nyomda párnát, nem kell nagy erővel. Ha felvette a mintát a nyomóka, azonnal kissé görgetve nyomd a körömre a mintát és már készen is van.

A bőrre került lakkot körömlakklemosóval óvatosan fülpálcikával vagy ecsettel el tudod távolítani.
Sok sikert és jó munkát kívánok :)