A színkör és azt alapvető színhangzatok segítenek abban, hogy a színek kiválasztása és kombinálása során minél objektívebb döntéseket hozhassunk.

 

Az első oldalon egy papírlap eltekerésével választhatjátok ki a megfelelő színeket.

 


 

hátsó oldalon színkeverést találtok, ami segít abban, hogy bizonyos színekhez ha más színeket keverünk milyen színt kapunk eredményül.

 

Ha a színeket vizsgáljuk és tudatosan szeretnénk kezelni a színeket, akkor használhatjuk a színkört. A színtanban léteznek bizonyos megnevezések és “törvények” melyeket ha alkalmazunk, befolyásolhatják az érzéseinket. A színkör és azt alapvető színhangzatok segítenek abban, hogy a színek kiválasztása és kombinálása során minél objektívebb döntéseket hozhassunk.

 

 

A színtan alapja, hogy 3 alapszínünk van ezek az elsődleges színek: sárga, kék, vörös. Ezek keverékéből jönnek létre a másodlagos színek: narancs, zöld, ibolya. Majd az elsődleges és másodlagos színek keverékéből a harmadlagos színek: sárgásnarancs, vörösesnarancs, vörösesibolya, kékesibolya, kékeszöld, sárgászöld.

 

A színeket ha kombináljuk egymással különböző hatásokat hozhatunk létre. Ezek alapján léteznek különböző törvények amiket kontrasztoknak hívunk. Minden kontraszt más-más hatást vált ki belőlünk. Pl. az ütköző színeket a festők sokszor negatív témájú festményeknél alkalmazzák. Ebből adódóan ha két ütköző színt teszünk össze akkor nyilván ahhoz kell választani a mintát is. Bizonyos színek kombinálásával finom lágy hatásokat érhetünk el.

 

A színkör abban fog nekünk segíteni, hogy megmutatja, hogy hogyan kombináljuk a színeket és találjuk meg az egymással harmonizáló színeket, az ütköző színeket, a lágyságot kifejező színeket stb... és ezekhez milyen motívumokat alkalmazzunk.